Van de ‘vakantiemodus’ naar de ‘werkmodus’

, geplaatst door Mats Diehl
We helpen jou aan die dijk van een baan
Algemeen

Een ander ritme, op tijd opstaan, een wekker die gaat en voornamelijk je hersenen weer op een totaal andere wijze gebruiken. Het is wennen, weer werken na een vakantie gehad te hebben. Van mogen naar moeten vergt energie en aanpassingen. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om de overgang zo soepel mogelijk te maken.


Geniet van je thuiskomst

Natuurlijk, een vakantie is hartstikke leuk. Anders zou je het niet doen. Maar wees ook blij wanneer je weer thuis bent na de vakantie! Ruim alle vakantiekoffers op en installeer jezelf weer lekker op jouw eigen plekje. Bij thuiskomst kun je vaak de gewone dingen meer waarderen. Geniet bewust van de kleine geneugten van thuis; je eigen bed, een ontspannen douche, je favorieten eten.

Begin niet gelijk

Terug komen van vakantie en de volgende dag direct beginnen met werken. Misschien denk je dat je zo snel weer in je werkritme kunt komen, maar eigenlijk werkt dit je juist tegen. Voordat je weer vol energie aan de bak kunt gaan, is het belangrijk om even te ‘aarden’. Neem dan ook wanneer je thuis bent nog zeker twee dagen om bij te komen en je voor te bereiden op de nieuwe werkweek. Dit voorkomt ook dat je echt in een after-holiday dip raakt, omdat je niet te snel weer in de sleur van de dag meegaat. Terugkomen in een dagelijkse routine kan het aanpassingsproces van de terugkeer naar het werk makkelijker maken. Zo begin je weer met een opgeruimd en uitgerust brein.

Pak rustig je routine op

Mocht je goed vooruit hebben gedacht en wat extra dagen vrij hebben na je vakantie; gebruik ze dan ook efficiënt. Het is namelijk slim om rustig te wennen aan de routine van je dagelijkse leven in de dagen voorafgaand, voordat je echt móet. Blijf niet te lang hangen in je vakantieritme, zet desnoods een wekker om een beetje te wennen aan weer vroeger opstaan. Het is prettiger om de tijd te kunnen nemen om je routine weer op te pakken. Zo rol je er wat makkelijker in en heb je de ruimte om jouw routine weer op te bouwen.

Wees op tijd voor je eerste werkdag

Het klinkt misschien onnodig, maar het is een stuk fijner om de eerste dag na je vakantie net iets eerder op werk te zijn dan normaal. Zet de wekker iets vroeger, neem wat extra tijd voor het opstarten van je dag en kom lekker op tijd op werk. Wanneer je gehaast je dag begint, is dat alleen maar stressvol. En dat is juist hetgene wat je wilt voorkomen na de rust die je hebt gehad. Wanneer je wat eerder bent heb je ook nog de tijd om even bij te kletsen met collega’s.

Schep orde in de (mail)chaos

Het kan heel goed dat je bij je terugkomst een lijst aan taken hebt. Neem dan ook even rustig de tijd om deze chaos te ordenen. Open je mail en werk deze af, of prioriteer de mailtjes waar je eerst iets mee moet doen. Maak een lijstje met wat je deze dag/week op wil pakken. Plan het voor jezelf in en begin met het belangrijkste. Maar leg ook niet te veel druk op jezelf. Niet alles hoeft meteen in de eerste dagen afgevinkt te worden. Wanneer je je werkritme weer hebt gevonden, zul je zien dat je meer tijd hebt om lekker aan de slag te gaan met de rest van de taken. Gun jezelf ook deze rust om weer te beginnen.

Plan leuke activiteiten in naast je werk

De overgang van vakantie naar werk is groot. Om het vakantiegevoel een beetje vast te houden, als afwisseling op de verplichtingen van je werk, moet je weer een goede balans vinden in je vrije tijd. Spreek af met een vriend/vriendin, plan iets leuks, maak tijd vrij in je agenda om een wandeling te maken of juist een avondje lekker op de bank hangen met een film of serie. Door ook weer direct leuke dingen in te plannen, blijf je fijne momenten hebben waar je naar uit kunt kijken.

Zorg goed voor jezelf

Het kan zijn dat je een beetje te snel in het dagelijkse leven rolt, waardoor de verzorging van jezelf misschien een beetje op de achtergrond verdwijnt. Misschien sla je je ontbijt over of kort je je avondroutine in omdat je snel je bed in wilt duiken. Natuurlijk ook logisch, zo nu en dan is het nodig om wat andere prioriteiten te stellen. Maar kijk uit dat je niet te weinig tijd aan jezelf besteedt. Een avondje lekker uitgebreid voor jezelf koken of net wat meer tijd besteden aan je persoonlijke verzorging; dit soort dingen zijn belangrijk om goed in je vel te zitten. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe fijner je je ook voelt.

Job-alert

Wil je een nieuwe baan maar staat er geen vacature voor je tussen? Schrijf je dan in voor onze job-alert. Zo word je direct op de hoogte gebracht wanneer er een nieuwe vacature beschikbaar is.

Laat ORIS. aan de slag gaan

Niet de uitdaging gevonden waar je naar zocht? Upload dan je cv via de onderstaande knop. Wanneer er een passende vacature binnenkomt zullen we direct contact met je opnemen.

© 2024 ORIS. Flex Website door SMIT. Digitaal vakmanschap