Omgaan met teleurstelling

, geplaatst door Mats Diehl
We helpen jou aan die dijk van een baan
Algemeen

Teleurstelling is een onderdeel van het leven dat je helaas niet kunt ontwijken, hoe graag je ook zou willen. We worden allemaal wel eens geconfronteerd met situaties die anders zijn dan we hadden gehoopt of verwacht. Wanneer je leert hoe je met teleurstellingen om kunt gaan, kun je ervoor zorgen dat het je niet overweldigt en je leven negatief beïnvloedt.


Stel realistische verwachtingen

De effectiefste manier om teleurstellingen te voorkomen is door realistische verwachtingen te stellen. Probeer rekening te houden met je capaciteiten en omstandigheden wanneer je doelen stelt, zo zorg je er namelijk voor dat je doelen haalbaar en realistisch zijn. Daarnaast is het ook niet geheel onbelangrijk om flexibel te zijn en voorbereid te zijn op onverwachte tegenslagen. Het leven zit vol verassingen, niet alles zal altijd volgens plan verlopen. Wees bereid om je aan te passen en misschien wel alternatieve routes te verkennen. Door realistische verwachtingen te stellen kun je jezelf beter voorbereiden op mogelijke tegenslagen en verminder je de kans op teleurstellingen voor een heel groot deel.  

Erken je gevoelens

Eén van de belangrijkste stappen in het omgaan met teleurstellingen is het erkennen van je gevoelens. Het is volkomen normaal om teleurgesteld te zijn wanneer dingen niet zo gaan als gepland. Deze gevoelens horen erbij en moet je niet negeren; je moet ze juist erkennen en accepteren. Of je nu teleurgesteld bent omdat je niet een bepaald doel hebt behaald of je een baan hebt verloren, de reden maakt niet uit. Het is van belang om te begrijpen dat teleurstelling een natuurlijke reactie is en dat je het recht hebt om hier bepaalde gevoelens over te hebben.

Neem de tijd

Wanneer je je gevoelens hebt kunnen erkennen, is het ook essentieel om de tijd te nemen om de teleurstelling te verwerken. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren, je zult zelf moeten kijken wat voor jou het beste voelt. Zo kan je met je vrienden of familie praten, beginnen met schrijven in een (dag)boek of mediteren. Als je het idee hebt dat je meer dan dat nodig hebt, schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Het belangrijkste is dat je jezelf de ruimte geeft om de teleurstelling te verwerken en je emoties te uiten, op de manier die jij nodig hebt. Door dit te doen, geef je jezelf de kans om er sterker uit te komen.

Leer ervan

Het is natuurlijk niet leuk wanneer je teleurgesteld bent door iets. Gelukkig kun je er ook iets positiefs uit halen, teleurstelling biedt namelijk een kans om te groeien en te leren. Reflecteer op de situatie en kijk naar wat je ervan kunt leren voor in de toekomst. Misschien krijg je nieuwe inzichten waardoor je je aanpak kunt verbeteren of je je doelen kunt bijstellen. Zie het, nadat je de tijd hebt genomen om je gevoelens te uiten, als een kans om sterker en veerkrachtiger te worden. Elke teleurstelling draagt een les in zich, wanneer je hiervan leert kun je jezelf beter voorbereiden op toekomstige uitdagingen en tegenslagen.

Focus op het positieve

Leren omgaan met teleurstellingen gaat natuurlijk niet zomaar. Een positieve mindset is hierbij van groot belang. Hoe moeilijk het ook is, het zal heel erg lonen wanneer je focust op het goede in iedere situatie. Probeer dankbaar te zijn voor wat je wel hebt en zoek naar nieuwe kansen die zich kunnen voordoen na een teleurstelling. Dit kan je doen door bijvoorbeeld dingen te benoemen/opschrijven waar je dankbaar voor bent. Als je positieve aspecten in een situatie kunt vinden, helpt dit je om veerkrachtig te blijven. Je kunt jezelf motiveren en optimistisch blijven, zelfs in moeilijke tijden.

Job-alert

Wil je een nieuwe baan maar staat er geen vacature voor je tussen? Schrijf je dan in voor onze job-alert. Zo word je direct op de hoogte gebracht wanneer er een nieuwe vacature beschikbaar is.

Laat ORIS. aan de slag gaan

Niet de uitdaging gevonden waar je naar zocht? Upload dan je cv via de onderstaande knop. Wanneer er een passende vacature binnenkomt zullen we direct contact met je opnemen.

© 2024 ORIS. Flex Website door SMIT. Digitaal vakmanschap