Mentaal welzijn op werk verbeteren

, geplaatst door Mats Diehl
We helpen jou aan die dijk van een baan
Algemeen

Wanneer je je werk met plezier kunt doen, zit je vaak een stuk beter in je vel en straal je dat ook uit. Werkplezier speelt dus een grote rol bij jouw mentale welzijn. Wanneer je mentaal fit bent, betekent dit niet dat alles vlekkeloos verloopt. Maar wel dat je een flexibel aanpassingsvermogen hebt en genoeg energie overhoudt.


Wat is mentaal welzijn?

Mentale gezondheid is een breed begrip en kan voor iedereen anders ingevuld worden. Over het algemeen komt mentale gezondheid neer op een positieve geestelijke gezondheid, bepaald door optimisme, zelfvertrouwen, geluk, vitaliteit en gevoel van betekenis. Maar ook het hebben van eigenwaarde en het goed om weten te gaan met je eigen emoties zijn van belang. Hierbij gaat het vooral om veerkracht. Werk is één van de factoren die ons mentaal welzijn kan beïnvloeden. Het kan een risicofactor zijn, bijvoorbeeld wanneer je veel stress ervaart, maar het kan ook een bron van energie en plezier zijn. Als werk een negatieve invloed heeft op jouw mentale welzijn, dan kunnen de volgende tips je misschien wel helpen.

Zoek de balans

Om je passie te behouden en bevlogen aan het werk te zijn, is het belangrijk dat je de juiste balans behoudt tussen dat wat energie vreet, en dat wat energie geeft. Het kan wel eens voelen alsof je energie op het werk weglekt. Je werkweek lijkt eindeloos te duren, je verveeld je en je mist uitdaging. De energie die je hebt kan je eigenlijk niet kwijt. Maar het kan ook juist andersom zijn; het werk wordt te veel en je ervaart veel stress. Dan zijn de eisen van je werk te hoog en houdt je weinig energie over. Hier tegenover staan je energiebronnen, om de verloren energie aan te vullen. Deze stimuleren je persoonlijke groei en ontwikkeling. Hierbij kun je denken aan vrijheid in je werk, feedback van collega’s of waardering. Het is van belang om te onthouden dat niet je baas, maar jij weet wat je belangrijk vindt in je werk. Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen aan welke waarden je baan moet voldoen; hier ligt namelijk de sleutel tot motivatie en plezier.

De bal ligt bij jou

Heb je het idee dat je steeds minder plezier krijgt in je werk? Of dat je werk leuker zou kunnen zijn dan dat het nu is? Mooi, dan kun je er wat aan doen! Je bent de regisseur van je eigen loopbaan, dus richt je op de zaken binnen je baan die je kunt veranderen. De bal ligt bij jou. Er is bijna altijd wel ruimte om je werk leuker te maken. Door kleine veranderingen kun je je baan beter laten aansluiten op je eigen voorkeuren. Zo kunnen kleine aanpassingen al een wereld van verschil maken voor je werkplezier (en daarbij dus je mentale welzijn).

Blijf jezelf ontwikkelen

Stilstaan betekent niet gelijk achteruit gaan. Maar het is ook niet vooruit gaan. Door stil te staan in je leven, kun je vergeten waar het voor jou om draait. En als je dan het belang van je werk niet meer inziet, kan dat grote gevolgen hebben voor je werkplezier. Blijf jezelf daarom ook ontwikkelen en stel doelen voor jezelf. Wat wil je nog leren? Hoe wil je dat gaan doen? En hou dit niet alleen bij jezelf, ga hiermee een gesprek aan met jouw leidinggevende. Zo kun je bespreken hoe je dit kunt gaan vormgeven binnen je dagelijkse werk en samen leerdoelen opstellen. Vraag ook om feedback over je functioneren. Neem risico’s en durf fouten te maken. Door te blijven groeien in je werk, voorkom je verveling en blijf je jezelf uitdagen.

Zoek verbinding met collega’s

Of je je collega’s nu mag of niet; je ziet ze vaker dan je familie. Het loont dus om te investeren in goed contact. Voor het plezier dat je beleeft aan je werk is een fijne werksfeer namelijk doorslaggevend. Zo kunnen collega’s je aan het denken zetten, je inspireren en je nieuwe ervaringen op laten doen. Heb je het idee dat je behoefte hebt aan een betere werksfeer? Begin dan bij jezelf. Zorg bijvoorbeeld voor humor, samen lachen zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Geef ook regelmatig een compliment of een blijk van waardering of doe elke dag iets zonder er iets voor terug te verwachten. Haal koffie, neem een taak over of ondersteun bij een conflict. Dat wat je geeft, krijg je vaak ook terug. En al krijg je het niet terug, iets doen voor iemand brengt alleen maar positiviteit met zich mee. Misschien niet direct voor jezelf, maar wel voor een ander. En daar kun je ook al geluk uit halen.

Vier successen

Sta je wel eens stil bij successen? Ook als je dit wel al doet, kan het heel goed zijn dat je dit alsnog te weinig doet. Gezamenlijk behaalde prestaties worden nog wel eens gevierd op de werkvloer. Dan kan er een taart worden aangesneden of een fles champagne worden opengetrokken. Maar persoonlijke successen kunnen nog wel eens vergeten worden, omdat je het idee hebt dat het toch gewoon je werk is. Als je een goed resultaat behaald, ga je vaak direct weer door. Op die manier blijf je continu bezig met het behalen van resultaten, zonder stil te staan bij wat je allemaal al bereikt hebt. Dat is hartstikke zonde, want juist persoonlijke successen bevorderen je werkplezier. Mooie resultaten van jouw inspanningen zien, en hierbij stilstaan, geeft je nieuwe energie en versterkt je eigenwaarde. Door je aandacht te richten op de positieve prestaties, wordt je positiever ingesteld en haal je meer plezier uit je werk. Je mag trots zijn op het gene wat je doet, hoe groot of klein ook!

Job-alert

Wil je een nieuwe baan maar staat er geen vacature voor je tussen? Schrijf je dan in voor onze job-alert. Zo word je direct op de hoogte gebracht wanneer er een nieuwe vacature beschikbaar is.

Laat ORIS. aan de slag gaan

Niet de uitdaging gevonden waar je naar zocht? Upload dan je cv via de onderstaande knop. Wanneer er een passende vacature binnenkomt zullen we direct contact met je opnemen.

© 2024 ORIS. Flex Website door SMIT. Digitaal vakmanschap