Meest gemaakte fouten sollicitatiegesprek

, geplaatst door Mats Diehl
We helpen jou aan die dijk van een baan
Algemeen

Wanneer je gaat solliciteren speelt het sollicitatiegesprek een cruciale rol. Dit gesprek geeft jou namelijk de kans om jezelf te presenteren en indruk te maken op jouw potentiële werkgever. Echter zijn er een paar fouten die redelijk wat kandidaten kunnen maken waardoor de kans op succes verkleint kan worden. Zonde, want dat is helemaal niet nodig! Met de onderstaande tips kun je de meest voorkomende fouten voorkomen om zo de beste kans te krijgen om jouw droombaan binnen te halen.


Onvoldoende voorbereiding

Een veelvoorkomende fout die gemaakt wordt tijdens sollicitatiegesprekken is het gebrek aan voorbereiding. Wanneer je je niet genoeg voorbereidt, kan je de indruk wekken dat je niet serieus geïnteresseerd bent in de functie. Dit is makkelijk te voorkomen door je in te lezen. En dan niet alleen over het bedrijf, maar ook de functie zelf. Zorg ervoor dat je de functievereisten goed begrijpt en oefen van tevoren met mogelijke vragen die gesteld kunnen worden. Neem de tijd om de vacature grondig door te nemen en maak aantekeningen van de belangrijkste vereisten. Oefen vervolgens met het beantwoorden van vragen die betrekking hebben op deze vereisten. Door jezelf goed voor te bereiden, zul je zelfverzekerder en meer gefocust zijn tijdens het gesprek, wat een positieve indruk zal achterlaten.

Onvoldoende kennis over het bedrijf

Een andere veelgemaakte fout is het gebrek aan kennis over het bedrijf waar je solliciteert. Dit kan een negatieve indruk achterlaten bij de interviewer en kan overkomen alsof je niet echt geïnteresseerd bent in de positie. Om dit te voorkomen, kun je voorafgaand aan het gesprek onderzoek te doen naar het bedrijf. Bekijk de website van het bedrijf, bekijk de social media, lees artikelen over recente prestaties en lees je in over hun missie en visie. Dit geeft je een goed begrip van het bedrijf en stelt je in staat om gerichte vragen te stellen tijdens het gesprek. Het toont ook aan dat je de tijd en moeite hebt genomen om jezelf voor te bereiden, wat je interesse in de functie bevestigt.

Niet genoeg zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan in de weg zitten bij het zo effectief mogelijk presenteren van je vaardigheden en ervaringen. Het is jammer als je niet (voldoende) kunt laten zien wat je in huis hebt. Door het gesprek van te voren goed te oefenen kun je meer vertrouwen in jezelf krijgen. Bedenk mogelijke vragen die gesteld kunnen worden en formuleer sterke, overtuigende antwoorden. Oefen deze antwoorden hardop en visualiseer succes tijdens het gesprek. Daarnaast is het belangrijk om je sterke punten te benadrukken en te onthouden dat je gekozen bent voor een gesprek omdat het bedrijf potentieel in jou ziet. Door jezelf positief en zelfverzekerd te presenteren, vergroot je de kans op een succesvol gesprek.

Slechte lichaamshouding

Tijdens een sollicitatiegesprek speelt lichaamstaal een grote rol in non-verbale communicatie. Een slechte lichaamshouding kan de indruk wekken dat je ongemotiveerd bent of geen/niet genoeg interesse hebt in de functie. Dit kan je voorkomen door een positieve lichaamstaal te tonen. Ga rechtop zitten, maak oogcontact met de interviewer, glimlach regelmatig en laat zien dat je actief luistert naar wat er gezegd wordt. Een open en betrokken houding laat zien dat je geïnteresseerd bent en het gesprek serieus neemt. Vermijd het maken van onnodige gebaren of het friemelen met je handen, dit kan namelijk afleiden van je boodschap. Door bewust te zijn van je lichaamstaal en deze positief te gebruiken, kun je een professionele en zelfverzekerde indruk maken.

Ongepaste kledingkeuze

De keuze van kleding kan een grote invloed hebben op jouw professionele uitstraling. Het is belangrijk om passend gekleed te gaan volgens de dresscode van het bedrijf. Over het algemeen wordt een formele uitstraling gewaardeerd en zorgt dit voor een verzorgde indruk. Neem daarom altijd de moeite om gepaste kleding te dragen. Als je niet zeker bent van de dresscode, is het beter om iets te formeel gekleed te zijn dan te casual. Kies voor nette kleding die goed past en zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet. Dit draagt bij aan een professionele uitstraling en laat zien dat je serieus bent over de functie.

Job-alert

Wil je een nieuwe baan maar staat er geen vacature voor je tussen? Schrijf je dan in voor onze job-alert. Zo word je direct op de hoogte gebracht wanneer er een nieuwe vacature beschikbaar is.

Laat ORIS. aan de slag gaan

Niet de uitdaging gevonden waar je naar zocht? Upload dan je cv via de onderstaande knop. Wanneer er een passende vacature binnenkomt zullen we direct contact met je opnemen.

© 2024 ORIS. Flex Website door SMIT. Digitaal vakmanschap