Tijdens een sollicitatiegesprek kan de eerste indruk die je maakt de toon zetten voor de rest van het gesprek. En een eerste indruk kan je maar één keer maken. Tuurlijk kan deze indruk altijd nog bijgestuurd worden, maar je kunt het beter in één keer goed doen. Als je op de onderstaande dingen let, kun je er alles aan doen om van deze eerste indruk een succes te maken.
Tijdens een sollicitatiegesprek wil je graag actief overkomen en jouw belangstelling voor de functie uiten. Houd je rug recht, armen langs je lichaam en maak oogcontact. Door tijdens het gesprek af en toe instemmend te knikken geef je de ander continu het gevoel met interesse te luisteren. En lachen is natuurlijk ook (bijna) altijd de oplossing! Wanneer je lacht kom je namelijk vriendelijk en toegankelijk over.
Een onmisbaar onderdeel van het aannemen van een open houding is het ontspannen van je handen en armen. Laat je handen rustig op schoot rusten of leun bijvoorbeeld ontspannen op je stoel. Zo creëer je ook gelijk het ideale uitgangspunt voor het toepassen van handgebaren. Dit is niet iets wat moet, maar handgebaren kunnen je verhaal versterken en ervoor zorgen dat je zelfverzekerd overkomt. Het geeft aan dat je je op je gemak voelt bij je gesprekpartner(s) en op de locatie. Als je handgebaren gebruikt, beperk het dan wel tot handgebaren die daadwerkelijk iets toevoegen. Te veel kan juist afleiden en het tegenovergestelde effect hebben.
Het is niet gek als je zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek. Maar zorg ervoor dat jouw zenuwen niet de overhand nemen en jouw kans op een goede indruk verminderen. Probeer de impuls te onderdrukken wanneer je merkt dat je onrustig bent om met je voeten te wiebelen of met je kleding te friemelen. Als je zelfverzekerd over wilt komen, draagt dit daar niet aan bij. Tuurlijk horen zenuwen er ook bij en geeft dit aan dat de baan belangrijk voor je is. Let er alleen op dat je niet té zenuwachtig overkomt. Adem diep in en uit; je kunt dit!
Betrouwbaarheid en eerlijkheid uitstralen doe je vaak met oogcontact. Dit zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen uitstraalt en ook direct een stuk geloofwaardiger overkomt. Ook wanneer je je misschien niet helemaal op je gemakt voelt, is het verstandig om toch oogcontact te maken. Jouw gesprekspartner kan anders het idee krijgen dat je heel onzeker bent, geen goed antwoord op de vraag hebt of dat je niet eerlijk bent. Wanneer je wel oogcontact maakt, bevestig je dat je luistert en zet je ook je antwoord kracht bij. Als je het lastig vindt om iemand direct in de ogen aan te kijken, kun je naar de plek tussen de wenkbrauwen kijken. Niemand die dit zal merken!
Jouw gesprekspartner let op jouw lichaamstaal en houding, maar ook jij kunt informatie verkrijgen door op de houding en lichaamstaal van jouw gesprekspartner te letten. Wanneer je antwoord geeft op vragen, kun je vaak achterhalen wat ze van jouw gegeven antwoord vinden en hier eventueel op bijsturen.
Wil je een nieuwe baan maar staat er geen vacature voor je tussen? Schrijf je dan in voor onze job-alert. Zo word je direct op de hoogte gebracht wanneer er een nieuwe vacature beschikbaar is.
Niet de uitdaging gevonden waar je naar zocht? Upload dan je cv via de onderstaande knop. Wanneer er een passende vacature binnenkomt zullen we direct contact met je opnemen.