Hoe blijf je gefocust?

, geplaatst door Mats Diehl
We helpen jou aan die dijk van een baan
Algemeen

In principe is focus het ‘scherpstellen’ van je aandacht. Bewust richt je je op datgene waar je op dat moment mee bezig bent, niets anders. De enige voorwaarde is wel dat je niet wordt afgeleid. Om de kans de vergroten dat je je goed kunt focussen moet je zoveel mogelijk prikkels elimineren. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Want niet alleen je omgeving kan afleidend zijn, maar ook je gedachten. Met de onderstaande tips kun je een manier vinden om, ondanks deze prikkels, je toch te kunnen concentreren op je werk.


Werkomgeving

Rust op je werkplek creëert focus. Wanneer je werkplek vol ligt met papieren, documenten en andere zaken die niet nodig zijn kan dit overweldigend zijn en leiden tot uitstelgedrag. En dat werkt ook andersom: wanneer je bureau goed georganiseerd is, en alles wat je nodig hebt binnen handbereik ligt, kan het je juist motivatie brengen. Ruim regelmatig je vuile kopjes en documenten op. En dit geldt niet alleen voor je bureau. Het opgeruimd houden van je laptop/computer is ook belangrijk. Wanneer je onnodige tabbladen sluit en je mappen en mailbox organiseert zul je gelijk merken dat je je makkelijker kunt focussen.

Plannen

Je dag goed plannen is één van de beste manieren om focus te behouden. Maak een lijstje met taken die je moet uitvoeren en prioriteer deze. Zo kun je de belangrijkste taken inplannen op de momenten dat je het meest alert bent. Dit kan je helpen voorkomen dat je je tijd verspilt aan minder belangrijke taken wanneer je concentratievermogen het hoogst is. Een takenlijst voor de hele week maken kan ook zijn vruchten afwerpen. Dan heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld de belangrijkste taken in te plannen op de dagen dat er minder collega’s aanwezig zijn. Op deze manier vergroot je de kans dat je deze taken ook daadwerkelijk uit gaat voeren. Ook kun je tijd vrijmaken in je agenda voor speciale projecten of grotere taken. Net zoals je bepaalde uren reserveert voor afspraken, mag je ook bepaalde uren reserveren voor jezelf. Als iemand vraagt of je vrij bent/tijd hebt, kun je aangeven dat je een andere afspraak hebt staan. Dit soort momenten zijn even belangrijk om gefocust een project of opdracht af te kunnen maken.

Eten & drinken

De voedingsstoffen die je binnenkrijgt kunnen je cognitieve prestaties maken of breken, wat eigenlijk best logisch is. Bijna alles wat we eten wordt door ons lichaam omgezet in glucose. Dit levert energie op, wat je brein nodig heeft om gefocust te blijven. Wanneer je weinig glucose binnenkrijgt wordt het dus lastiger om gefocust te blijven en kunnen je gedachten sneller afdwalen. Daarom kan het heel lastig zijn om je te concentreren op een lege maag. Maar niet alle voedingsmiddelen worden op dezelfde manier verwerkt. Sommige voedingsmiddelen geven hun glucose snel af, wat leidt tot een uitspatting van energie, gevolgd door een dip. Dat wil je dus juist voorkomen. Eten zoals spinazie, komkommer, vers fruit, noten, pindakaas etc. verspreiden glucose wel regelmatig en kunnen jouw focus positief beïnvloeden.

Korte pauzes

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar toch verbetert het nemen van een korte pauze en even rondlopen de focus. Door je brein regelmatig te activeren en deactiveren blijf je juist gefocust. Door jezelf een moment van ontspanning te gunnen, laad je je concentratie-batterij weer op en kun je daarna weer met volle focus aan de slag. Plan bijvoorbeeld 25 minuten in om te werken en neem daarna een korte pauze van 3-5 minuten. Hierbij kun je je telefoon gebruiken als wekker. Besteed deze kleine pauzes niet aan social media, het gaat er namelijk om dat je hersenen in de pauzestand geen nieuwe kennis opnemen.

Elimineer afleidingen

De grootste uitdaging van gefocust werken is het niet toegeven aan afleidingen. Je kunt het voor jezelf een stuk makkelijker maken door zoveel mogelijk potentiële afleidingen weg te nemen. Zet je telefoon op stil/schakel de meldingen uit, zoek een rustige werkruimte op of ga niet bij het raam zitten als dit jouw focus in de weg zit. Als je merkt dat je vaak afgeleid wordt door collega’s die om hulp vragen kun je vaste tijden afspreken wanneer je niet gestoord wil worden. Zo verhoog je niet alleen je productiviteit, maar breng je ook structuur aan in je dag. Dus bedenk wat jouw grootste valkuilen zijn als het op afleidingen aankomt en elimineer deze voordat je er aan toe kan geven.

Wees realistisch

Hoe goed jouw focus wellicht ook is na deze tips, op een gegeven moment is je concentratie op. Zorg er dan ook voor dat je realistisch bent wanneer je een doel stelt en je jezelf niets oplegt wat onhaalbaar is. Dit werkt alleen maar demotiverend en maakt het lastiger om je focus te behouden. Stel doelen die haalbaar zijn en die je kunt bereiken. Door kleine stappen te zetten en deze te bereiken, zul je meer focus krijgen om verder te gaan.

Job-alert

Wil je een nieuwe baan maar staat er geen vacature voor je tussen? Schrijf je dan in voor onze job-alert. Zo word je direct op de hoogte gebracht wanneer er een nieuwe vacature beschikbaar is.

Laat ORIS. aan de slag gaan

Niet de uitdaging gevonden waar je naar zocht? Upload dan je cv via de onderstaande knop. Wanneer er een passende vacature binnenkomt zullen we direct contact met je opnemen.

© 2024 ORIS. Flex Website door SMIT. Digitaal vakmanschap