Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

, geplaatst door Mats Diehl
We helpen jou aan die dijk van een baan
Algemeen

Na een paar dagen zenuwachtig te zijn geweest ontvang je eindelijk het verlossende telefoontje met positief nieuws: je mag op sollicitatiegesprek komen voor die geweldige functie! Het enige wat nog tussen jou en die gave baan in staat is het gesprek. Maar wees gerust, als jij de tips in deze blog toepast zal jij zonder moeite die baan binnen slepen.


Lees je in  

Misschien heel logisch, maar we noemen hem toch want het is superbelangrijk: Lees je in over het bedrijf! Wat weet je over het bedrijf? En nee, een korte omschrijving van wat ze doen, hoe groot het bedrijf is en hoelang ze al bestaat is niet voldoende. Waar is het bedrijf momenteel mee bezig? Wat zijn hun plannen voor de toekomst? Wat zou jij in deze toekomstplannen kunnen betekenen? Struin het internet af en lees zo veel mogelijk van het bedrijf door. Facebook, Instagram, hun website, blogs etc. Des te meer informatie je weet over het bedrijf, des te geïnteresseerder je overkomt.  

Zorg ook dat je goed hebt nagedacht over de vraag waarom je ergens wilt werken. Brood op de plank is namelijk niet een antwoord dat je veel zal helpen in het beslissingsproces. Ook wanneer je via een recruitmentbureau bent benaderd is “ik zit hier want ik ben benaderd door *recruitmentbureau*” geen antwoord waar jouw potentiële werkgever op zit te wachten. Wanneer je meer informatie over het bedrijf hebt opgezocht zal je vast dingen tegenkomen die je interessant vindt. Probeer dat te linken met waarom je dat interessant vindt en wat je voor hen zou kunnen betekenen daarin.  

Praat! 

Een sollicitatiegesprek wordt vaak gezien als een interview. Maar het is geen eenrichtingsverkeer, voer een gesprek! Je zit daar namelijk ook om erachter te komen of jij daar wel wilt werken.  

Voor het gesprek kun je een aantal vragen voorbereiden. Natuurlijk geen vragen die al uitgelegd zijn in de vacature tekst, want dit kan de indruk wekken dat je niet goed bent voorbereid. Stel vragen zoals: Hoe ziet een dag binnen deze functie eruit, wat is de bedrijfscultuur/sfeer binnen het team, wat zijn de mogelijkheden tot verder ontwikkelen? Ook vragen over hun mogelijke toekomstplannen zijn goed. Vragen zoals: mag ik woensdag eerder weg want dan moet ik de hond uitlaten? Welke bonussen zijn er? En andere praktische zaken zoals secundaire arbeidsvoorwaarden kan je beter voor een later moment bewaren. Tenzij deze vragen zo belangrijk zijn dat het antwoord hierop een dealbreaker voor jou kan zijn.  

Schrijf jouw vragen op! De kans is namelijk groot dat je het niet meer weet wanneer je in het gesprek zit.  

Enthousiasme  

In een sollicitatiegesprek laat je jezelf zien. Jouw potentiële werkgever moet je namelijk niet alleen geschikt vinden voor de functie, maar ook voor het bedrijf en het team. Hierbij is enthousiasme belangrijk. Laat merken dat je de baan graag wilt en waarom je een goede aanwinst zou zijn niet alleen voor de functie, maar ook voor het team.  

En hou het gesprek altijd positief! Wat er mis was met jouw vorige werkgever, en die werkgever daarvoor en waarom het allemaal niet leuk was zet geen positief beeld van jou neer. Dit betekent niet dat je het hier helemaal niet over mag hebben, sommige zaken kun je zeker bespreken. Maar zorg ervoor dat het gesprek neutraal blijft. Jouw vorige werkgever die superchagrijnig was en voor geen leuke sfeer zorgde voegt niets toe aan het gesprek.  

Sterke & zwakke punten 

Je kunt er niet van uit gaan dat deze vraag niet wordt gesteld: wat zijn jouw sterke en zwakke punten? Zorg ervoor dat je deze vraag goed kan beantwoorden. Nu zullen de sterke punten natuurlijk vaak niet zo’n probleem zijn. Echter worden er bij de zwakke punten vaak standaardantwoorden gegeven die als eerste naar boven komen wanneer je op het internet zoekt. Iedereen snapt dat ‘perfectionistisch’ een perfect antwoord is, omdat het eigenlijk stiekem ook als sterk punt wordt gezien. Probeer iets originelers dan dat te bedenken.  

Wanneer je via een recruitmentbureau solliciteert kun je jouw sterke en zwakke punten ook met jouw recruiter bedenken. En zorg ook voor concrete voorbeelden die je hierbij kunt benoemen. 

Wees eerlijk 

Hoe reageer je in een gesprek als je iets niet weet? Mocht je een vraag niet snappen, vraag door! Als je het antwoord niet weet, of ergens geen kennis van hebt, kun je dat het beste eerlijk toegeven. Toegeven dat je ergens misschien geen kennis over hebt komt een stuk beter over dan wanneer je een mooi verhaal ophangt, waarbij je eigenlijk om het onderwerp heen zeilt en geen antwoord geeft. Wanneer je maar iets gaat vertellen omdat je het antwoord niet weet en daardoor de vraag probeert te ontwijken kan dat best irritant zijn. Ook zal degene die het gesprek houdt dit vaak doorhebben. Mocht je ergens geen ervaring mee hebben, kun je altijd zeggen dat je het nog niet kan maar het graag wel bij hen zou willen leren.  

En wees natuurlijk jezelf! Er zijn nog vele tips te vinden op het internet, maar volgens ons zijn dit de belangrijkste. Pas ze toe en dan zul je binnen no-time jouw droombaan binnen hebben.  

Job-alert

Wil je een nieuwe baan maar staat er geen vacature voor je tussen? Schrijf je dan in voor onze job-alert. Zo word je direct op de hoogte gebracht wanneer er een nieuwe vacature beschikbaar is.

Laat ORIS. aan de slag gaan

Niet de uitdaging gevonden waar je naar zocht? Upload dan je cv via de onderstaande knop. Wanneer er een passende vacature binnenkomt zullen we direct contact met je opnemen.

© 2023 ORIS. Flex Website door SMIT. Digitaal vakmanschap