Energiek blijven op de werkvloer

, geplaatst door Mats Diehl
We helpen jou aan die dijk van een baan
Algemeen

We brengen veel uren per dag door op ons werk. Daarom is het des te belangrijker dat je je tijdens je werk fit en energiek voelt. Ook al is het misschien makkelijker gezegd dan gedaan, het is heel belangrijk om je fit te voelen op de werkvloer. Niet alleen helpt dit om fysieke en mentale klachten, zoals burn-out en stress, tegen te gaan, maar verhoogt het je algehele werkplezier. Maar hoe zorg je ervoor dat je meer energie krijgt op je werk? Let op de onderstaande punten!


Drink voldoende water

Wist je dat onze hersenen voor maar liefst 85% uit water bestaan? Dus eigenlijk is het niet zo gek dat het drinken van water één van de meest essentiële elementen voor een gezonde werkomgeving is. Door onze hersenen te voorzien van een constante watertoevoer kunnen ze optimaal functioneren. Er wordt dan ook aangeraden om zo’n 1,5-2 liter water per dag te drinken, voornamelijk op kantoor waar onze hersenen vaak op volle toeren draaien. Om aan deze hoeveelheid water te voldoen kan soms een uitdaging zijn, voornamelijk wanneer je druk bezig bent met je werk. Het kan dan helpen om een flesje/glas water altijd binnen hand- en zichtbereik te hebben. Zo wordt je er continu aan herinnerd dat je water moet drinken.

Beperk koffie

Een kopje koffie om even wakker te worden, eentje voor de lunch, na de lunch en ga zo maar door. Je kent vast wel iemand op kantoor die dagelijks de koffieautomaat terroriseert met zijn/haar constante stroom van kopjes koffie. Soms zou je bijna denken dat er een geheime koffie-competitie gaande is op de werkvloer, om te kijken wie de meeste kopjes per dag kan drinken. Hoe fijn een kopje energie ook kan zijn, het kan zeker geen kwaad om het zwarte goud zo nu en dan af te staan om zo een cafeïnecrash te voorkomen.

Let op je houding

Een bekend probleem; je houding op kantoor. Helemaal verdronken in je werk, gefocust op je computer en zonder dat je het door hebt zit je al bijna een uur als een banaan achter je bureau. Hoewel het misschien heel comfortabel zit, kan een slechte houding leiden tot nek-, schouder- en rugklachten. En dit kan vervolgens weer zorgen voor hoofdpijn. Door je bureau, je bureaustoel en je schermen op de juiste hoogte af te stellen kun je dit voorkomen.

Pauzeer

Je kent vast wel van die dagen dat je het zo druk hebt, dat je geen tijd hebt om even rust te nemen. Er is gewoon te veel werk om te doen dus je kunt beter even doorwerken in je pauze. Echter wordt het belang van pauze nemen tijdens werk vaak onderschat. Regelmatig pauzes nemen kan je juist helpen om productiever te zijn en beter te presteren. Mocht je nou echt geen tijd hebben om een lunchpauze in te lassen, dan kun je ook micropauzes nemen. Dit is een pauze van enkele minuten die je elk uur kunt nemen. Zet desnoods om het uur een wekker zodat je deze micropauze kunt nemen. Sta op, rek je uit of haal wat te drinken. Ga in ieder geval heel eventjes weg van je bureau. Je zult merken dat je hierna met meer motivatie verder kunt werken.

Eet gezond

Gezond eten op kantoor kan soms een uitdaging zijn. Het is vaak makkelijk om snelle en ongezonde voeding te eten wanneer je aan het werk bent. Echter kan het veel positieve effecten hebben om gezond te eten. Gezond eten op kantoor bevordert namelijk niet alleen je welzijn op het werk, ook speelt het een sleutelrol bij het stimuleren van je productiviteit en het verminderen van je werkfrustratie. Door gezond te eten kun je een ideaal energie- en concentratieniveau behouden. Het stimuleert je hersenen en maximaliseert je werkprestaties.

Slaap genoeg

De hoeveelheid slaap die je gedurende een nacht krijgt heeft grote invloed op je lichaam en je hersenen. Hoe minder slaap je krijgt, hoe minder tijd je lichaam krijgt om te herstellen van de dag daarvoor. Je moet voldoende slapen om ervoor te zorgen dat je hersenen alles op de juiste manier kan verwerken en je niet moe wordt. Het is heel verleidelijk om voor het slapen nog één aflevering (of twee, of drie) te kijken, maar als je de volgende dag fris en fruitig op kantoor wil verschijnen is het aan te raden om in ieder geval 8 uur te slapen. Wanneer je onvoldoende slaapt wordt je focus en productiviteit hoogstwaarschijnlijk negatief beïnvloedt. Een goede voorbereiding is het halve werk; ga dus op tijd naar bed!

Job-alert

Wil je een nieuwe baan maar staat er geen vacature voor je tussen? Schrijf je dan in voor onze job-alert. Zo word je direct op de hoogte gebracht wanneer er een nieuwe vacature beschikbaar is.

Laat ORIS. aan de slag gaan

Niet de uitdaging gevonden waar je naar zocht? Upload dan je cv via de onderstaande knop. Wanneer er een passende vacature binnenkomt zullen we direct contact met je opnemen.

© 2024 ORIS. Flex Website door SMIT. Digitaal vakmanschap